Artikel Menarik

05 October 2009

Aku nak bela ayam?

Kat kawasan rumah aku ini ramai kawan-kawan bela ayam.. bermacam-macam jenis ayam dok ada di dalam kawasan reban mereka itu.. baru petang tadi aku turun sekali untuk mengubahsuai ataupon renovate reban ayam dan kawasan tempat ayam tuh.. nak kasi jadi sedikit..

Selepas penat membuat pengubahsuaian tempat kawasan tinggal ayam itu.. mereka pon sembanglah tentang ayam piliharaan depa itu.. macam-macam jenis ayam ada.. contohnya ayam kampung, ayam hutan, ayam laga.. dan macam-macam lagi.. aku bukannya tahu sangat tentang jenis-jenis ayam nie.. maklumnya baru saja bergiat-giat dalam memternak ayam nie.. kehkekekeke..

Dalam tengah dok sembang itu depa dok tanya aku.. "ang takmo bela ayam ka?" dan aku pon menjawab "tengoklah dulu cam mana". Depa kata lagi.. kalau nak cari tempat kat sini pon boleh.. ang cari kayu buat reban ayam.. dan cari ataupun beli ayam.. pastu buat la reban dan bagi ayam aku tinggal sekali ngan ayam depa..

Aku rasa cadangan itu ok juga.. ha la.. ambik pengalaman bela ayam.. betul tak? dari duduk sahaja tidak tahu hendak bela apa.. bela ayam la jawabnya.. wakwkakwakwka! nak bela bini x kahwin lagi.. adeh!!! dah-dah.. aku sudah merapu..

Apa-apa pon kita tengok dahulu.. jadi ke tidak aku bela ayam ni.. kalau jadi.. aku akan postkan gambar ayam aku.. wakwkakwak! ayat yang begitu poyo dan jora sekali!
Tinggalkan KOMEN dan LIKE FACEBOOK tanda SOKONGAN anda!

11 comments:

  1. aku dulu bela ayam gak.. disebabkan aku sambung blaja ayam tu terbiar... n dah tak terurus...


    so skrg takda dah...

    bela lar.. kot2 kena ngan jiwa ngko, leh besarkan buka ladang ayam yang besar lak..

    ReplyDelete
  2. eEiYu~. . . aYam .. . .Abesh La AyAm Uh

    ReplyDelete
  3. gud luck! ok ape wat bisnes ayam. nampak macam ntah ape2 idea tuh, tp kalau bisnes lintah leh success, takkan ayam tak bley kan?

    ReplyDelete
  4. teringat zaman aku bela ayam katik dlu..heh..
    bes oh bela ayam..

    ReplyDelete
  5. bela la ayam katik..nati leh wat lwn2..hoho

    ReplyDelete
  6. @mOhd irWAn - jom2 bela ayam banyak2.. hehe

    @LaNuNsepet - ooo.. ye ke? tapi nie hobi je.. tapi aku rasa akan jadi macam ko jugak kot..

    @minTanG_teLip2 - nape pulak abeh nie?

    @lizz - tapi bukan wat bisnes lizz.. cuma hobi sahaja..

    @siggplus - memang best.. sbb tuh nak cuba!

    @chokio_nia - memang.. ayam sabung pon best gak.. hehe

    ReplyDelete
  7. wei aku pnh bela anak aym. jmpa kat pokok pisng aritu. haha. 2 hari je. xleh thn. memekak je keje. adih la. tp comel siut.

    ReplyDelete
  8. kalau nak bela ayam harus faham cara-caranya, jom tengok kat web aku, ada macam-macam cara, untuk bela ayam. cam mana mau kasih obat? mengetahui ayam sakit? dan berbagai info menarik seputar dunia ayam... (sorry bukannya pandai sangat saya nie cakap malay heuheu.. salam kenal sobat)
    this MY SITE

    ReplyDelete
  9. @cybernetic88 - ye ke? siannye.. tapi anak ayam lagi.. aiseh!

    @info ternak - keke.. owh.. ye ke? ok.. tidak mengapa! usaha lagi.. hehe

    ReplyDelete